La Setmana de la Ciència és l’esdeveniment anual de divulgació de la ciència que se celebra a tot Europa. Del 7 al 16 de novembre, un gran nombre d’entitats i institucions d’arreu organitzen activitats amb l’objectiu de fomentar l’interès de la societat per la ciència i el coneixement.
En aquest context, la seu Gandesa-Terra Alta del Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ubicada al Consell Comarcal de la Terra Alta, ha organitzat dues activitats emmarcades en aquesta cita divulgativa.
La primera es va celebrar el 7 de novembre a la sala d’actes de l’Ajuntament de Batea. Va ser la xerrada ’Pensa en el que menges’, a càrrec de Jiaqi Ni, investigadora al Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV. Els assistents van aprendre la relació que hi ha entre el que mengem i com pensem, recordem o ens concentrem. També es va explicar com una alimentació saludable, com ara la dieta mediterrània, pot influir en el funcionament del cervell, amb exemples concrets sobre evidències científiques recents, el paper d’aliments com la fruita seca o l’oli d’oliva, i de la connexió entre l’intestí i la ment. Van participar-hi 35 persones.
La segona xerrada, ’Sherlock Holmes sabia química’, es va oferir el 14 de novembre a la seu del Consell Comarcal de la Terra Alta, a Gandesa, i va anar a càrrec de Ricard Boqué, professor del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV.
Aquesta activitat va tenir un caràcter experimental, ja que, a través del personatge literari de Sherlock Holmes, es va mostrar com la química té un paper fonamental en la ciència forense, atès que moltes de les històries del famós detectiu creat per Sir Arthur Conan Doyle tenen el mètode científic en general i la química en particular com a protagonistes. Es va fer una introducció al personatge i també es van recrear alguns dels seus experiments. Es va comptar amb un públic familiar, unes 25 persones que van participar activament en els experiments realitzats.

