La iniciativa Arrela’t_Terres de l’Ebre obre aquesta setmana la convocatòria perquè tots els projectes que vulguin optar a participar en una campanya de finançament col·lectiu mixt per poder impulsar els seus projectes presentin la seva candidatura.
Les persones emprenedores o entitats que s’hi vulguin presentar disposen d’un mes des d’avui per lliurar les sol·licituds a través de la pàgina web arrelatterresdelebre.org.
Avui dilluns s’ha presentat la iniciativa en roda de premsa, a la qual hi han assistit representants de les administracions i de les entitats impulsores. Els encarregats de presentar avui la campanya han sigut els representants de les entitats promotores d’aquesta iniciativa: Bibiana Porres, directora de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE); Montserrat Latorre, coordinadora territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre; Enric Adell, vicepresident de la Diputació de Tarragona; Ruben Alegria, gerent del Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià (CODEBEM); Begoña Garcia, gerent del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS); Sílvia Figueras, de l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre; Antoni Gilabert, president del Consell Comarcal del Baix Ebre; Sergi Guimerà, president del Consell Comarcal del Montsià; Carlos Trinchant, vicepresident del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, i Francesc Sabaté, vicepresident del Consell Comarcal de la Terra Alta.
El projecte vol lluitar contra el despoblament de les zones rurals i treballar per l’equilibri territorial a través d’una fórmula en què l’administració i la ciutadania s’uneixen per aconseguir un finançament mixt —públic i privat. Així, hi poden concursar totes aquelles propostes que volen treballar i impactar en el nostre territori tant en aspectes socials, com de sostenibilitat, d’equilibri territorial, d’innovació i de retorn social.
L’Arrela’t_Terres de l’Ebre té com a objectiu fer realitat quatre projectes amb retorn social al territori, un per cada comarca ebrenca, i s’emmarca en el programa Odisseu que busca el retorn i la inserció laboral dels joves a les zones rurals.
Les fases de la iniciativa
L’obertura aquesta setmana de la convocatòria als ajuts és la segona fase de la iniciativa. La primera es va iniciar l’any passat va consistir a ajudar diferents emprenedors a bastir la seva proposta de negoci. Aquestes propostes són les que ara poden optar a una de les campanyes de finançament.
Els organitzadors han puntualitzat, però, que la convocatòria no es restringeix a aquestes propostes, sinó que s’obre a totes les que compleixin els requisits establerts. Els promotors s’han mostrat optimistes quant a la participació, atenent els projectes que han participat en la primera fase, cinc projectes a la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, i deu més al Baix Ebre i al Montsià.
Aquesta segona fase que s’inicia ara es tancarà d’aquí un mes per donar pas a la tercera fase, que serà l’avaluació i deliberació per part d’un jurat especialitzat.
Un cop el jurat doni a conèixer els quatre projectes guanyadors, s’encetarà la darrera fase, la qual consistirà en una formació i acompanyament per part de la Fundació Goteo perquè cada projecte dissenyi la seva campanya de comunicació i de micromecenatge. Posteriorment, s’activaran aquestes campanyes per recaptar el pressupost necessari per fer realitat els projectes. Serà aleshores que l’administració pública igualarà amb fons públics els primers 4.000 euros aconseguits per les aportacions ciutadanes.
L’Arrela’t_Terres de l’Ebre preveu un finançament institucional de 4.000 euros com a contrapartida a l’aportació ciutadana, tot i que aquesta pot ser superior fins a aconseguir el pressupost òptim en cada cas. Els organitzadors recorden, però, que el suport va més enllà del merament econòmic, i que els emprenedors reben un important suport tècnic i d’acompanyament des de la primera etapa fins a l’última. Segons les bases, els projectes guanyadors tenen un marge de sis mesos per fer realitat el seu projecte.
Aquesta iniciativa està impulsada pel Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià (CODEBEM); el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS); l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre; l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE); la Direcció General de Joventut; els consells comarcals del Baix Ebre, del Montsià, de la Ribera d’Ebre i de la Terra Alta, a través de les seves oficines joves i de les àrees de promoció econòmica, i la Diputació de Tarragona.