El Consell Comarcal de la Terra Alta ha presentat avui el programa Arrelament, una iniciativa del departament de Territori de la Generalitat de Catalunya arran de la petició de l’ens comarcal de traslladar a la comarca la prova pilot que, en el marc del mateix projecte, ha dut a terme el Govern a les Garrigues Altes.
El programa treballa per impulsar i reforçar aquelles zones del país que es troben en situació de pèrdua crònica de població. L’objectiu del programa és el de fomentar la cohesió i equilibrar les desigualtats territorials existents. La presentació d’una diagnosi prèvia realitzada a la Terra Alta ha facilitat la posada en marxa del programa Arrelament a la comarca per part del departament de Territori. Així ho han explicat avui als representants dels ajuntaments de la comarca Joan Masferrer, director general d’Estratègia Territorial, i Miguel Alonso Cruelles, director dels serveis territorials del departament a les Terres de l’Ebre.
“Estem molt contents que el projecte que s’ha treballat des del Consell Comarcal hagi aconseguit aquests resultats. Ha estat una feina feta amb una mirada conjunta, de comarca, i per buscar solucions a un dels principals reptes de la Terra Alta: l’arrelament de gent a casa nostra”, ha expressat Neus Sanromà, presidenta en funcions de l’ens comarcal.
El programa Arrelament posa el focus en els 16 sistemes urbans catalans que han registrat una pèrdua sostinguda de població entre els anys 2001 i 2022. Agrupen 121 municipis i actualment sumen 83.636 habitants. La gran majoria són petits municipis, de menys de 1.000 veïns, localitzats en les àrees més rurals del país.
En el cas de la Terra Alta, el seu sistema urbà suma 74.304 hectàrees de superfície i 12 municipis, amb uns 11.400 residents repartits entre Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d’Ebre, el Pinell de Brai, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Pobla de Massaluca, Prat de Comte, Vilalba dels Arcs i la capital comarcal, Gandesa. Des de l’any 2010, la tendència ha estat la reducció esglaonada de la seva població.
Per intentar revertir aquesta dinàmica, el programa Arrelament preveu una despesa aproximada de 245.000 euros enguany, per a les dues fases de desplegament. La primera abasta els estudis de diagnòstic en les diverses matèries que són els pilars per a la fixació de població:
- Accés a l’habitatge: necessitat de sòl públic, rehabilitació del patrimoni públic, detecció de necessitats actuals d’habitatge i localització de pisos buits.
- Activitat econòmica: mancances de sòl o possible rehabilitació d’immobles públics per ubicar-hi noves activitats.
- Paisatge urbà: detecció d’actuacions de millora en espais públics i edificis per posar en valor el patrimoni construït.
- Ordenació dels espais oberts: diagnosi de la capacitat per acollir activitats i de les necessitats d’ordenació del sòl no urbanitzable.
- Revisió del planejament urbanístic: per adequar-lo a les necessitats actuals.
- Mobilitat i accessibilitat: estat de les infraestructures, del sistema de transport públic i de la xarxa de telecomunicacions.
Un cop recollides les conclusions, s’executaran les actuacions que se’n derivin, com pot ser la rehabilitació d’edificis per destinar-los a habitatge públic o a activitat econòmica; la millora de la trama urbana i de places i carrers per revitalitzar els nuclis antics, o millores de la connectivitat amb la capital de comarca.
Creació de l’Oficina de Repoblament
L’acte d’avui també ha servit perquè el Consell Comarcal de la Terra Alta hagi presentat a les dotze alcaldies de la comarca i als representants de la Generalitat de Catalunya la posada en marxa de l’Oficina de Repoblament a la Terra Alta. “A dia d’avui, ja tenim un tècnic que s’encarrega de parlar amb els ajuntaments de la comarca i amb les persones titulars d’habitatges desocupats ja que, conjuntament amb una consultora que està fent un cens d’habitatges buits als nostres municipis, volem reduir aquests habitatges que es troben deshabitats per posar-los a disposició de la gent que vulgui venir a viure a la comarca”, ha explicat Sanromà.
L’oficina s’ha pogut activar arran de la concessió d’una subvenció del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.