La Terra Alta va presentar ahir dimecres la seva Oficina de Transició Energètica comarcal al Palau de Pedralbes de Barcelona en el transcurs de l’acte que va servir per formalitzar la posada en marxa de les 41 oficines comarcals de Catalunya, constituïdes durant la segona meitat del 2022.

La trobada, encapçalada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va reunir els tècnics d’aquestes 41 oficines i va servir per concretar els objectius i l’agenda de treball per a aquestes entitats per a l’any 2023.

Aquestes eines neixen com “una eina imprescindible per fer arribar la transformació verda arreu del país” i per acompanyar els ciutadans en aquest procés de transició. En aquest sentit, Aragonès va destacar que aquesta xarxa “permetrà donar tot el protagonisme que es mereix el món local” i assegurar que el canvi energètic “arriba arreu i adaptat a les necessitats de cada territori”.

La consellera Jordà, per la seva banda, va insistir en “l’equilibri territorial” com una de les claus del nou model energètic cap al qual avança Catalunya. “Les 41 oficines comarcals de transició energètica són el punt de trobada entre les necessitats energètiques del país, la complexitat tècnica del desplegament de les energies renovables i la realitat de cada una de les comarques del país”, ha descrit.

Durant la jornada, també es va presentar la situació actual del Pla territorial sectorial per a la implantació de les energies renovables a Catalunya (PLATER).

Les oficines comarcals de transició energètica tenen com a principal missió articular la participació del territori en el nou model energètic més net, sostenible i democràtic cap al qual avança Catalunya. Per això, les seves principals tasques són aportar coneixement tècnic en l’àmbit energètic als consells comarcals per a la presa de decisions en l’àmbit de l’energia, impulsar i difondre en cada comarca projectes vinculats a la transició energètica –com ara comunitats energètiques o autoconsums compartits en l’àmbit industrial, entre d’altres–, i també ajudar els consells comarcals i els ajuntaments a definir els criteris per a la implantació de projectes d’energies renovables en els seus termes municipals.