Avui divendres, 8 de juliol, finalitza el Casal Jove d’Estiu que l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Terra Alta ha organitzat durant tres dies –del 6 al 8 de juliol– a l’Institut Terra Alta de Gandesa. Les jornades, que s’han dut a terme en horari de 9h a 14h, han repetit el format d’èxit dels anys anteriors amb l’objectiu de facilitar la transició educativa de l’alumnat de primària a l’etapa de secundària.

El Casal Jove d’Estiu, que està emmarcat dins l’Aliança Educació 360, ha comptat amb l’assistència d’una vuitantena de joves de la comarca que el curs passat van realitzar els estudis de sisè de Primària i de primer d’ESO. D’aquesta manera, els més grans s’han convertit en els amfitrions dels que al setembre començaran els seus estudis de secundària a l’institut de Gandesa.

El Casal Jove d’Estiu ha anat a càrrec de Punt Sud, una entitat de lleure sense ànim de lucre de Gandesa i amb una trajectòria de més de vint anys que els altres anys també ha gestionat les colònies organitzades pel Consell Comarcal de la Terra Alta. El projecte educatiu d’aquest any s’ha basat en el lema Fem possible un món millor, que ha tingut com a eix principal les violències i les discriminacions: bullying, discapacitats, homofòbia, violència masclista i tot allò implícit que aquestes situacions comporten.

Aquest any han destacat especialment dues activitats. Per una banda, la conferència El dia que tot va canviar, a càrrec de l’escriptora i activista afganesa Nadia Ghulam. Durant la xerrada, Ghulam va explicar la seva experiència personal sobre com va sobreviure a una bomba i a un país en guerra durant gairebé dues dècades, i com n’és d’important vetllar per viure en pau. Va passar de no saber ni llegir ni escriure a publicar sis llibres i fundar l’ONG Ponts per la Pau (www.pontsperlapau.org), que ajuda nenes i dones a l’Afganistan i integra persones nouvingudes al nostre territori mitjançant l’educació.

Per altra banda, l’Oficina Jove de la Terra Alta també ha dut a terme El Gran concurs de l’Oficina Jove en el qual, a través d’un format de concurs televisiu, l’alumnat que ha gaudit del Casal Jove d’Estiu ha hagut de participar en diferents proves que han requerit de complicitat i treball en grup per tal d’aconseguir el premi final. “Aquesta activitat ha permès conèixer l’equip tècnic de l’oficina jove i els serveis que s’hi ofereixen, que durant els propers anys els poden donar suport i assessorament en el seu projecte de vida”, ha destacat la tècnica comarcal, Carme Martí.

La valoració dels tres dies del Casal Jove d’Estiu del Consell Comarcal de la Terra Alta és molt positiva, tant per als organitzadors com per a tots els participants, ja que ja estat un nexe d’unió entre estudiants per reduir possibles problemes d’integració del joves que faran el salt a l’institut provinents de les escoles rurals, on els grups d’infants s’hi mantenen estables durant tota la primària.

Durant l’activitat, l’alumnat també ha tingut l’oportunitat de conèixer la directora de l’institut, Anna Martín, que va desitjar-los una bona entrada a l’etapa de secundària al mes de setembre. Ho va fer acompanyada d’Aida Castro, consellera d’Atenció Ciutadana i Benestar del Consell Comarcal de la Terra Alta, àrea que ha col·laborat amb el desenvolupament del Casal Jove d’Estiu en el marc del projecte TempsxCures, juntament amb l’àrea d’Ensenyament.