El secretari d’Estratègia, Informació i Coordinació Territorial de la Generalitat de Catalunya, Xavier Fornells, va assistir dilluns al Consell d’Alcaldes de la Terra Alta que es va celebrar al Consell Comarcal. Durant la trobada, Fornells va presentar als representants municipals i comarcals el transport a demanda, una iniciativa que forma part d’un projecte pilot a les Garrigues i que la Terra Alta va demanar d’implantar també a la comarca.

Ara, en el marc d’aquest projecte pilot, el sistema del transport a demanda s’activarà als municipis terraltins, si bé d’una forma inicial en període de prova. Els usuaris d’aquesta iniciativa podran demanar que se’ls reculli amb només 15 minuts d’anticipació, a través d’una aplicació o per telèfon. Per definir les rutes d’aquest sistema de transport, el departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori ha encarregat un estudi que, a través de la recollida d’informació que faran els ajuntaments i el Consell Comarcal, servirà per identificar les necessitats i els fluxos habituals dels habitants de la comarca, tant dins com fora de la Terra Alta. La iniciativa del transport a demanda també s’ha treballat a través de la taula de mobilitat de les Terres de l’Ebre, que compta amb representació dels quatre consells comarcals del territori.

Durant la reunió amb els representants municipals i comarcals, Fornells també va fer esment al projecte Terra Alta: projecte de resiliència i oportunitats, que el Consell Comarcal li va traslladar fa unes setmanes i a través del qual es vol afavorir la comarca dotant-la d’oportunitats que, a la vegada, permetin l’arrelament de la població al territori. En el marc d’aquest projecte, una de les peticions de l’ens terraltí va ser la de traslladar a la comarca la totalitat del projecte pilot que s’està duent a terme en set municipis de les Garrigues i que, més enllà del transport a demanda, també contempla aspectes com la rehabilitació habitatges i la millora de la connectivitat digital. Fornells va explicar que aquest projecte pilot es vol convertir ara en un programa amb dotació pressupostària, fet que facilitaria que s’implantés també a la Terra Alta.

Per la seva banda, el Consell Comarcal va oferir la seva seu perquè representants del departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori puguin tenir trobades periòdiques amb els representants dels consistoris terraltins per aproximar la feina i les peticions entre ambdues parts.