• L’Associació de Prevenció del Suïcidi i Atenció al Supervivent (APSAS) ha estat l’entitat encarregada de dinamitzar la jornada.
  • La Xarxa de Salut Juvenil de la Terra Alta està formada per un equip tècnic multidisciplinari i liderada des de l’Oficina Jove del Consell Comarcal.

 

La Xarxa de Salut Juvenil de la Terra Alta va organitzar ahir dijous la quarta Jornada Professional a la Terra Alta que, en aquesta ocasió, estava dedicada a la prevenció del suïcidi juvenil i a l’adquisició de metodologies i estratègies per fer front a aquesta problemàtica. El suïcidi s’ha convertit en la primera causa de mort no natural entre les persones joves a Catalunya, per sobre dels accidents de trànsit.

La jornada va tenir lloc al Centre Empresarial de la Terra Alta de Gandesa on una quarantena de professionals d’àmbits de la joventut, serveis socials, assistencials, educatius i de la salut del territori es van formar en estratègies de prevenció i detecció de factors de risc i van compartir experiències amb l’objectiu de trencar mites al voltant del suïcidi.

Glòria Iniesta, membre de l’Associació de Prevenció del Suïcidi i Atenció al Supervivent (APSAS) d’APSAS, va destacar que els eixos de treball de l’associació són conscienciar, prevenir i acompanyar en qualsevol procés derivat de la problemàtica del suïcidi. “És molt important detectar qualsevol senyal d’alerta per poder aplicar una prevenció selectiva als col·lectius de risc o prevenció indicada a les persones que ja han presentat alguna conducta suïcida, tenint en compte que aquest comportament és sempre multicausal”.

La Xarxa de Salut Juvenil de la Terra Alta, que forma part de les meses de Salut Jove de la Direcció General de Joventut, havia detectat una necessitat formativa en aquesta temàtica que continua sent tabú a la nostra societat. “És imprescindible que els professionals que treballem amb joves a les Terres de l’Ebre ens coneguem i teixim una xarxa multidisciplinària, ja que és la única forma per abordar amb cura la conducta suïcida entre els adolescents i que els puguem oferir espais on poder tractar aquesta temàtica amb naturalitat”, assegura Marc Sampé, tècnic de joventut del Consell Comarcal de la Terra Alta. Un dels principals factors de risc que poden portar a tenir una conducta suïcida entre el jovent és la soledat, per això s’han de generar xarxes d’integració social, sobretot als centres educatius, i espais públics segurs.

La jornada va comptar amb la col·laboració del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) i de l’Ajuntament de Gandesa.