El Consell Comarcal de la Terra Alta, amb l’ajut de la Diputació de Tarragona, ha instal·lat un monument a la Via Verda de la Terra Alta, al seu pas per l’estació de Prat de Comte. Pretén així homenatjar les persones de la comarca represaliades en camps de concentració nazis, responent també a la demanda de les entitats culturals i memorialistes de la comarca.

Aquest homenatge resultava imprescindible per totes aquestes víctimes, les seves famílies, la comarca i per tots els seus visitants donat que ha estat una conseqüència més de la Guerra Civil. La nostra comarca va patir com poques els estralls de la guerra i, tant des de la pròpia comarca com des del Govern de la Generalitat, s’ha treballat molt la memòria històrica de tot el que va representar la Batalla de l’Ebre. Disposem de diferents espais i museus dedicats a aquests fets, però aquest aspecte de les persones exiliades i represaliades al camps de concentració nazis ha estat escassament tractat.

Aquest monument representatiu d’aquests fets que els homenatja a tots està format d’una part de pedra amb la forma de la comarca on hi ha dotze petjades (com el 12 pobles que la formen) camí cap a l’exili i d’una altra part amb forja que representa les reixes dels camps de concentració que a mesura que s’alcen es converteixen en figures cap a la llibertat.

La ubicació s’ha escollit per dos motius fonamentals: per una banda, banda Prat de Comte és el municipi més petit de la comarca però el que, a la vegada, compta amb més represaliats (8 de 39) i, per l’altra, era important dotar el monument d’una bona visibilitat. Per això, la Via Verda, per on hi passen més de 40.000 persones al llarg de l’any tant del propi municipi com de la comarca i de la resta de Catalunya i altres territoris, és el millor espai per ubicar-hi el monument.

S’ha previst, quan l’estat de la pandèmia ho permeti, la celebració d’un acte que comptarà amb la participació de la banda comarcal.