• Vuit localitats terraltines exhibiran la pel·lícula el cap de setmana del 6 i 7 de març.
  • Palomero presenta el seu darrer film, amb 9 nominacions als Premis Goya, a la comarca de la seva família.

 

Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, la directora de cinema Pilar Palomero presenta a la Terra Alta la pel·lícula ‘Las niñas’, que compta amb 9 nominacions als Premis Goya 2021 (inclosa la de millor pel·lícula i millor direcció novell). El film s’exhibirà en 8 localitats terraltines –Arnes, Batea, Bot, Caseres, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs– el cap de setmana del 6 i 7 de març.

‘Las niñas’, realitzada el passat 2020 i escrita i dirigida per Palomero, tracta sobre l’educació femenina als anys noranta, condicionada per la por a l’embaràs i a la possibilitat de ser mare de fills il·legítims. La cineasta i directora realitza aquesta presentació a la comarca de la seva família, ja que Palomero té arrels a la Terra Alta –el seu avi va néixer a Horta de Sant Joan, on encara hi té part de la família.

Aquesta acció, coordinada pel Consell Comarcal de la Terra Alta, es finançarà mitjançant les aportacions que la Secretaria d’Estat d’Igualtat, pertanyent al Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, fa als ajuntaments en el marc del Pacto de Estado contra la violència de gènere.

MUNICIPI DATA DE PROJECCIÓ
Arnes 6 de març – 18.00h
Caseres 6 de març – 18.00h
La Pobla de Massaluca 6 de març – 18.30h
Batea 6 de març – 20.00h
Horta de Sant Joan 7 de març – 18.00h
Vilalba dels Arcs 7 de març – 18.00h
La Fatarella 7 de març – 19.00h
Bot 14 de març – 17h

 

 

Sinopsi de ‘Las niñas’: Cèlia, una nena d’onze anys, estudia en un col·legi de monges a Saragossa i viu amb la seva mare. Brisa, una nova companya acabada d’arribar de Barcelona, ​​l’empeny cap a una nova etapa en la seva vida: l’adolescència. En aquest viatge, a l’Espanya de les Olimpíades de l’any 92, Cèlia descobreix que la vida està feta de moltes veritats i d’algunes mentides.

8 de març, una data per a la reivindicació

El 8 de març, tornarem a recordar que la igualtat entre dones i homes és un dret fonamental a garantir en una societat que ho exigeix. És un valor i un element clau per a l’eradicació del sistema heteropatriarcal androcèntric i sexista imperant que ens oprimeix, ens violenta i ens discrimina.

Aquest dret a la igualtat de dones i homes ha estat reconegut legalment des de fa temps en el nostre marc jurídic, però no és efectiu ni en totes les esferes de les nostres vides ni és igual per a totes les dones. Per això, encara avui en dia, hem de vetllar per la plena participació de les dones en tots els àmbits de la vida.

La bretxa salarial a Catalunya es va situar en el 22,2% l’any 2018, vuit dècimes menys respecte l’exercici anterior. Segons les últimes dades presentades per l’Observatori del Treball i Model Productiu del Departament de Treball, la diferència entre el salari mitjà anual dels homes i de les dones és de 6.350 euros. En concret, el sou mitjà masculí és de 28.640 euros anuals mentre que el sou mitjà femení és de 22.290 euros anuals. Tot i que la bretxa s’ha escurçat en 3,8 punts percentuals entre els anys 2014 i 2018, el Departament de Treball destaca que la desigualtat salarial continua sent “una de les manifestacions més punyents de la discriminació que pateixen les dones en el món laboral”.

Pel que fa al sector cinematogràfic del llargmetratge espanyol al 2019, les dones representen el 30% en el sector de professionals de cinema. Aquest percentatge disminueix si ens fixem en els càrrecs de direcció, producció i guió. A més, les dones en aquest sector cinematogràfic pateixen una bretxa salarial del 26 per cent respecte als homes. En aquest estudi es denuncia la “segregació vertical i horitzontal” que pateixen les dones d’aquest sector en què, dins dels càrrecs de direcció, compten amb més representació en els associats a “rols de gènere” com el disseny de vestuari, amb un 83%, o el maquillatge i la perruqueria, amb el 75%.

L’any passat es va incrementar la presència femenina en set càrrecs (direcció de fotografia, composició musical, so, efectes especials, guió, muntatge i direcció artística), tot i que amb percentatges que van del 10% al 30%. La barrera del 50% només se supera en el cas de la direcció artística. En l’aspecte econòmic, la bretxa salarial és del 26% i les produccions amb majors pressupostos tenen menor presència de dones, que “a més, reben menys diners”.