La pandèmia del covid-19 afecta tota la societat però, especialment, les persones grans ja que és un dels grups de població amb més risc. A més, té un impacte psicològic en la societat per la incertesa sobre quant durarà i quins seran els seus efectes. Tenint en compte que a la Terra Alta el 29,26% de la població té més de 65 anys, l’àrea d’Atenció a la Ciutadania i Benestar del Consell Comarcal de la Terra Alta ha engegat el servei d’assistència psicològica telefònica ‘Estem per tu’ adreçat a persones grans.

L’objectiu del servei és el de donar suport i acompanyament a l’impacte emocional relacionat amb el covid-19. A la vegada, vol ser un espai de prevenció i una manera de detectar possibles situacions de necessitat o de risc, ja que les persones gran són el col·lectiu amb la taxa més alta de defuncions, fet que provoca una percepció més negativa de la situació, amb un augment de la sensació de vulnerabilitat i por. “El projecte ‘Estem per tu” neix de la preocupació per la gent gran de la nostra comarca. Volem escoltar-los i oferir-los suport emocional en aquesta època de l’any i coincidint amb la segona onada de la pandèmia. La gent gran és una peça molt important de la nostra societat que hem de cuidar i estimar”, explica Aida Castro, consellera de Benestar Social i Família de l’ens comarcal de la Terra Alta.

“Durant aquest període, les persones grans han estat més allunyades de les famílies, han tingut una disminució significativa de les activitats, de les rutines quotidianes i del contacte social, fet que comporta una alteració del seu estat anímic i es detecten situacions de patiment emocional que tenen un impacte en la salut mental i es manifesten en situacions d’estrès, angoixa o depressió. Es percep por al contacte social per por al contagi i es manifesten conductes d’aïllament o bé d’hostilitat vers els altres. Ens trobem en situacions de solitud i d’aïllament social”, explica Dolors Suñé, de l’àrea d’Atenció a la Ciutadania i Benestar del Consell Comarcal de la Terra Alta.

Les persones interessades en aquest servei han de demanar cita prèvia al Consell Comarcal trucant el número de telèfon 977 420 018. El servei ‘Estem per tu’ el portarà a terme una psicòloga especialitzada durant tres dies a la setmana en horari de matí i tarda al llarg dels propers mesos de novembre i desembre. A banda, es farà un seguiment de les persones que són ateses per l’àrea bàsica de serveis socials. “Resulta essencial prioritzar l’atenció a les persones grans perquè se sentin acompanyades i millorar la seva qualitat de vida en aquesta etapa”, apunta Suñé.