Des d’aquest divendres 7 de febrer, l’Oficina Jove de la Terra Alta inicia un Servei de Mobilitat Internacional en col·laboració amb l’entitat Obre’t Ebre per acompanyar, assessorar i informar el jovent, els professionals i les entitats sobre pràctiques a l’estranger –tant remunerades com no remunerades–, estades solidàries i de voluntariat, intercanvis internacionals de curta durada, projectes juvenils i formacions per a treballadores i persones de l’àmbit de la joventut. El Servei també promourà intercanvis d’experiències entre entitats, formacions per a professionals i xerrades-tallers adreçats a joves.

Aquest servei s’ha posat en marxa a les quatre oficines joves a les Terres de l’Ebre (Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta) que formen part de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ), que és el conjunt de serveis de titularitat pública –oficines joves i punts d’informació juvenil– que faciliten l’accés a la informació, l’orientació i l’assessorament en diversos àmbits a totes les persones joves de Catalunya. La intenció és afavorir-ne l’emancipació amb la promoció de serveis de treball, educació, salut, habitatge, mobilitat i cultura.

El Servei de Mobilitat Internacional es prestarà de manera presencial itinerant amb el desplaçament periòdic del personal a cada oficina, garantint així el component de proximitat.

L’objectiu del Servei de Mobilitat Internacional és obrir aquesta mobilitat a les persones joves de les Terres de l’Ebre, un fenomen global i cada cop més freqüent ja que les persones cada vegada més es mouen per treballar, formar-se o simplement tenir experiències personals diverses, sense que es tracti d’una opció per a una minoria privilegiada.

Amb aquest projecte de mobilitat internacional es pretén que el jovent adquireixi una gran riquesa i apoderament personals que, després del seu retorn, reverteixin en beneficis al territori. Alhora, també es promourà l’acolliment de persones joves treballadores i voluntaris internacionals d’altres indrets d’arreu del món, de manera que també és combatrà així el despoblament d’alguns municipis.

Obre’t Ebre és una entitat sense ànim de lucre creada per ex voluntaris europeus a Roquetes, amb quinze anys d’experiència en la gestió de programes de mobilitat internacional, que es troba en un moment estratègic de consolidació de les seves línies de treball, disposada i preparada a augmentar el nombre d’intercanvi amb antics i nous socis europeus.