• Els reptes de la comarca en l’àmbit turístic i agroalimentari, la dinamització i l’equilibri  territorial, l’impuls econòmic i la reversió del despoblament són algunes de les mesures primordials que s’han posat sobre la taula

El Govern de la Generalitat va constituir ahir a Gandesa la Comissió Territorial per a l’Estratègia de Dinamització Territorial a la Terra Alta. Aquesta reunió forma part de l’estratègia de l’Executiu català ‘Un país d’oportunitats, un país viu’, que té per objectiu potenciar la dinamització territorial i la generació d’oportunitats al territori, especialment els afectats pel despoblament i l’envelliment. La Terra Alta és la quarta comarca on el govern desplega l’Estratègia de Dinamització Territorial.

El president de la Comissió Territorial, Miquel Àngel Escobar, va manifestar que l’Estratègia és la plasmació de la voluntat del Govern de reforçar l’aliança amb els ens locals i d’incorporar la seva visió i prioritats en la configuració de les polítiques del Govern orientades a l’activació econòmica, la generació d’oportunitats i l’equilibri i la cohesió del territori. Això es farà sempre amb una aliança de treball bilateral i transversal  entre el Govern i el territori i en el marc de la singularitat de la comarca.

La comissió territorial constituïda ahir és la concreció d’aquest desplegament al territori. Va estar presidida per Miquel Àngel Escobar, secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, i vicepresidida pel delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès. També va comptar amb el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer; el secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer; la directora general d’Administració Local, Rosa Vestit; la directora general de Coordinació Interdepartamental, Ester Obach; el director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Albert Alins; i el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson. Per part del territori, hi van assistir Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, i una representació del Consell d’Alcaldes. També hi van ser presents diferents representants del teixit socioeconòmic de la comarca.

Sanromà va agrair la presència dels representants del Govern i dels agents socioeconòmics de la comarca i va subratllar la importància d’establir sinèrgies i estratègies compartides. Va destacar els reptes de la comarca en l’àmbit turístic i agroalimentari, i va posar en valor que la Generalitat treballi per la dinamització i l’equilibri  territorial, l’impuls econòmic i la reversió del despoblament.

La millora de les infraestructures, el transport i les telecomunicacions, la creació de borses d’habitatge i l’impuls del sector agroalimentari, del vi i de l’oli, i del sector enològic es van situar ahir com les mesures prioritàries sobre les quals cal incidir. “Hem de tenir una xarxa viària comunicativa prou potent, també a nivell tecnològic, ja que ajuda que les empreses es puguin consolidar, així com el treball a distància des del territori, que fa que la gent pugui anar a formar-se i que, un cop formada, pugui treballar des d’aquí en empreses que realment siguin competitives a nivell de país”, va dir Sanromà. “Entenem també que l’equilibri passa en potenciar el producte alimentari i en l’economia agrària, que és l’economia que sosté gran part de la comarca i així ho voldríem. Entenem que també l’habitatge és també un punt feble que tenim a nivell de comarca. Molta gent voldria establir-se aquí però tenim manca d’habitatge digne i de qualitat. A la vegada, tenim moltes cases buides per les quals demanem alguna mesura perquè es puguin reconvertir en habitatges socials i donar accés a l’habitatge a la gent. En definitiva, apostar per l’equilibri”, va afegir la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta.

Els membres del Govern que van assistir a la reunió van explicar l’estat d’algunes actuacions destacades. Joaquim Ferrer, secretari d’Empresa i Competitivitat, va posar en valor la recentment aprovada Llei de Facilitació de l’Activitat Econòmica que pretén estimular l’activitat empresarial i especialment en les zones més afectades per la manca de competitivitat. En relació amb la generació d’energies renovables a la Terra Alta, es va compromès a organitzar una reunió monogràfica amb el director de l’ICAEN. També ha volgut parlar de l’estratègia del Govern amb la promoció del turisme de qualitat que pugui repercutir a tot el país.

Per la seva banda, David Ferrer, secretari de Polítiques Digitals, va anunciar que està prevista per enguany l’extensió de la fibra òptica a Gandesa. Ferrer va destacar que en el traçat està previst que connecti el màxim d’àrees d’activitat econòmica i nuclis de població. A partir del 2021 s’iniciarà l’extensió a la resta de municipis de la Terra Alta fins al 2023, any en què estaran tots connectats. A la vegada, Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural, va subratllar les ajudes a la incorporació dels joves al sector de l’entorn dels programes LEADER o el projecte Odisseu, que té per objectiu que els joves que han marxat a formar-se puguin tornar a la comarca a desenvolupar la seva professió. També ha realçat el Pla estratègic forestal, aprovat abans de l’estiu, que estableix mesures per donar un impuls important al sector, no només com a sector econòmic sinó també molt vinculat a la prevenció d’incendis.

Al seu torn, Albert Alins, director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, va assenyalar que s’està treballant per incidir en la problemàtica dels habitatges buits i fer que es posin al mercat. En aquest sentit, va anunciar una propera visita amb el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, per explicar els instruments que el Departament de Territori i Sostenibilitat està estudiant activar per actuar contra la degradació dels cascs antics i també en relació amb les polítiques d’habitatge. En l’àmbit del transport públic, també va explicar que s’està treballant per millorar la connexió entre Móra i Gandesa per potenciar, entre d’altres, l’Escola Agrària.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, es va comprometre a fer un seguiment dels temes exposats al llarg de la jornada i va emplaçar els membres de la comissió territorial a una nova reunió en els propers mesos.